Ghid de preventie, 2016

 

Medicina de familie reprezintă pentru mulți dintre noi calea de a întâlni OMUL, la toate și fiecare dintre vârstele lui, în toate ipostazele lui – omul sănătos sau bolnav- și de a răspunde lui după nevoile sale, iar comunității din care face parte, după priorități.

Algoritmul deprinderii acestui parcurs presupune deschidere, curiozitate, dăruire, lupta cu timpul la dispoziție si cu șabloanele instaurate de rutina constrângerilor organizatorice. Profesionalizarea acestui parcurs presupune, între altele, existența unor instrumente clarificatoare.

Ghidul de prevenție (Stilul de viață sănătos și alte intervenții preventive prioritare pentru boli netransmisibile, în asistența medicală primară) este un astfel de instrument, dedicat în primul rând profesioniștilor din asistenta primara, medici de familie și asistenți medicali, în scopul familiarizării acestora cu conceptele moderne ale domeniului medicinei preventive. Deopotrivă, el este un vehicul educațional destinat sensibilizării publicului larg și creării acelei platforme generale de înțelegere fără de care, bătălia pentru păstrarea/recâștigarea sănătății, nu poate fi decât o luptă fără sorți de izbândă.

 

ghid_preventie_vol1f

Primul volum al Ghidului (Introducere. Metodologie) clarifică noțiuni cheie legate de prevenție, lăsându-vă să înțelegeți că ne vom ocupa de cea adevărată, orientată spre prevenirea apariției bolii în primul rând (prevenție primară) și spre depistarea ei într-un stadiu precoce, în al doilea rând (prevenție secundară). De aceea vorbim despre factorii de risc ai îmbolnăvirilor, cei esențiali pentru producerea majorității bolilor cronice netransmisibile fiind cei legați de stilul de viață: alimentația, mișcarea, fumatul și consumul problematic de alcool. În plus, specifică pașii parcurși în realizarea acestui Ghid, metoda utilizată fiind cea de adaptare a celor mai noi ghiduri internaționale în vigoare, conform metodologiei ADAPTE.

 

ghid_preventie_vol2fCel de al doilea volum al Ghidului (Intervențiile preventive adresate stilului de viață: Alimentația. Activitatea fizică) ne apropie de tărâmul disputelor internaționale din propriul frigider, respectiv de consensul universal privind nevoia de mai multa mișcare!

De CE, CÂT și mai ales CE să mâncăm pentru a ne păstra sănătoși? Care sunt cele mai frecvente greșeli? Există o singură cale, cea a renunțării la multe? Sau o cale de mijloc, adaptabilă preferințelor individuale? De CE, CÂT și CUM să ne mișcăm?

Vă propunem așadar câteva recomandări privind ce înseamnă comportamente, alimentar și de mișcare, sănătoase. E nevoie de puțin timp pentru a le asimila și de mult mai mult timp pentru a reflecta și a le introduce sistematic în viața noastră.

ghid_preventie_vol3f   Cel de al treilea volum al Ghidului (Intervențiile preventive adresate stilului de viață. Consumul de alcool) aduce în atenția tuturor alcoolul, unul dintre factorii de risc în general acceptați și binevăzuți, cu atât mai mult cu cât în dezbaterea publică i se atribuie uneori apelative de aliment, factor protector pentru sănătatea cardiovasculară.

Consumul problematic de alcool, ne spun autorii de la ALIAT, adică depășirea unui nivel de consum mediu de 2UI/zi la bărbați și 1UI/zi la femei și la cei peste 65 de ani, este responsabil de o plajă variată de boli, de la cele mai banale la cele mai temute (diversele forme de cancer, respectiv tulburările induse de consumul de alcool).

Se clarifică faptul că, depistarea în timp util a persoanelor la risc pentru consum problematic este posibilă utilizând un simplu chestionar (AUDIT). Scorul obținut permite încadrarea nivelului de consum în clase de gravitate și orientează medicul în alegerea tipului de intervenție (scurtă sau extinsă).

În esență, vorbim de o pledoarie pentru a lua în atenție alcoolul, a face evaluări sistematice privind consumul de alcool și de a deschide calea unei comunicări motivaționale cu persoanele evaluate, pentru schimbarea comportamentelor la risc. Volumul dedicat consumului de alcool pune la dispoziția publicului instrumente utile în acest demers.

ghid_preventie_vol4fCel de al patrulea volum al Ghidului (Intervențiile preventive adresate stilului de viață. Fumatul) ne pune față în față cu obiceiul de a fuma, respectiv dependența de nicotină și cu riscurile pe care fumatul activ, dar și cel pasiv le incumbă: o pletoră de afecțiuni cronice invalidante – de la afectare cardiovasculară la toate nivelurile, la boli respiratorii cronice obstructive și la cancere diverse – de tract respirator, digestiv, urinar, col uterin și chiar leucemie mieloidă cronică.

Aflăm și că nici o țigară nu e de dorit și că toți potențialii fumători trebuie întrebați despre obiceiul de a fuma, cu orice prilej (screening pentru fumat). Tot cu orice ocazie trebuie folosită, în cazul fumătorilor, și magica frază: „Cel mai bun lucru pe care-l puteți face ACUM pentru sănătatea Dvs este să renunțați la fumat!  (intervenția scurtă pentru renunțarea la fumat).

În plus, cum evaluăm dependența de nicotină și care sunt metodele farmacologice pentru sprijinirea renunțării la fumat.

Încurajator e nu numai faptul că astfel de intervenții sunt dovedit eficace, ci și că, persoanele evaluate sunt mai satisfăcute de vizita la medicul care le practică!

ghid_preventie_vol5fCel de al cincilea volum al Ghidului (Abordarea integrată a riscului pentru bolile netransmisibile asociate stilului de viață. Riscul cardiometabolic. Cancerul) oferă cadrul conceptual și instrumentele necesare aplicării unor strategii de combatere sistematică și concomitentă a factorilor de risc comuni ai bolilor cardiovasculare și cancerului.

Vă propunem o abordare integrată a riscului cardiovascular (RCV) cu riscul de diabet, boli de nutriție și metabolism în câțiva pași: estimarea activă a RCV global folosind instrumentul SCORE și parametri modificatori ai riscului estimat; estimarea activă a riscului de diabet; comunicarea privind riscul identificat și susținerea activă și sistematică a celor identificați la risc înalt în vederea adoptării și menținerii de schimbări de comportament, pentru reducerea nivelului de risc identificat. De remarcat că, prezența acelorași factori de risc modulează pe de o parte debutul și ritmul de evaluare a riscului cardiometabolic, cât și managementul integrat al riscului.

Același volum ne ajută să aflăm CÂND trebuie inițiate și la ce intervale trebuie derulate principalele screeninguri? CUM interpretăm rezultatele obținute și CARE sunt recomandările privind monitorizarea riscurilor identificate?

Se clarifică astfel aspectele privind riscul oncologic și rolul medicului de familie în depistarea precoce, în cazul celor mai frecvente afecțiuni neoplazice: cancerul de col uterin, cancerul colorectal și cancerul mamar.

ghid_preventie_vol6fCel de al șaselea volum al Ghidului (Probleme de nutriție, creștere și dezvoltare la copil: alimentația 0-2 ani, tulburările de creștere și dezvoltare) aduce în atenția tuturor medicilor de familie, un subiect de interes major: recomandările actuale privind alimentația copiilor în perioadele critice pentru creșterea și dezvoltarea lor: de la naștere la 6 luni și de la 6 luni la 2 ani.

Veți afla nu doar că “TOATE MAMELE AR PUTEA ALĂPTA” (doar 3% dintre mame nu pot alăpta!) dar, și mai important, de ce și cum să le sprijiniți pentru a face cel mai frumos și util cadou PE VIAȚĂ copiilor lor: LAPTELE MATERN!

Puteți găsi principii moderne privind ALIMENTAȚIA COMPLEMENTARĂ (vechea diversificare) și veți înțelege importanța diversității alimentelor, cantității și frecvenței meselor în diferite etape precum și contribuția DIETEI MINIM ACCEPTABILE pentru o creștere și dezvoltare armonioasă!

Dacă doriți să combateți cu argumente științifice miturile legate de alimentația nou-născutului și sugarului, dacă doriți să înarmați mamele cu instrumente solide (OMS-UNICEF) în lupta cu obiceiurile greșite sau chiar periculoase, parcurgeți negreșit acest volum, eventual de mai multe ori și dați-l mai departe!

ghid_preventie_vol7fCel de al șaptelea volum al Ghidului (Consultația preventivă integrată. Intervențiile recomandate la copil. Intervențiile recomandate la adult) vă oferă o imagine sintetică a consultației preventive structurate adaptate pentru diferite vârste (și gen).

Doriți să știți cum ar trebui evaluată persoana de orice vârstă aflată în fața voastră?

Doriți să vă pregătiți adecvat astfel încât să nu ratați intervenții esențiale? Doriți să practicați cu folos intervenții recunoscute ca valoroase în susținerea modificărilor de comportament, esențiale pentru reducerea unor riscuri? Doriți să fiți eficienți și să colaborați cu succes cu celelalte eșaloane de intervenție pentru managementul riscurilor sau afecțiunilor identificate?

Parcurgând acest volum aflați cum vă puteți organiza, alocând timp, delegând sarcini, elaborând protocoale interne pentru derularea intervențiilor preventive.

Doriți să vă oferiți șansa de a avea interacțiuni adevărate cu OAMENI, având amprenta istoriilor lor familiale, cu temerile, curajul exagerat, riscurile asumate din neștiință, comoditate, deprimare? Credeți că puteți schimba ceva, cât de puțin, în viața lor și a voastră? Doriți să aflați cuvintele magice cu care îî puteți ajuta să-și păstreze sănătatea sau să-și descopere bolile grave din timp?

Parcurgeți Ghidul de intervenții preventive și reflectați la cele mai bune soluții pentru a le face posibile în practica dumneavoastră! E foarte posibil să găsiți noi motive de satisfacție, profesională și umană!

 

 

Dr. Cristina Isar, Centrul Național de Studii pentru Medicina Familiei

 

ghid_preventie_vol1f ghid_preventie_vol2f ghid_preventie_vol3f
ghid_preventie_vol4f ghid_preventie_vol5f ghid_preventie_vol6f
  ghid_preventie_vol7f  

 

 

Ghidul a fost realizat în cadrul proiectului:RO19.04 „Intervenţii la mai multe niveluri pentru prevenţia bolilor netransmisibile asociate stilului de viaţă în România” – Programul RO19 „Iniţiative în sănătatea publică”

 

Promotor:

Institutul Național de Sănătate Publică

Dr. Leonte Anastasievici 1-3, 050463, Bucureşti

www.insp.gov.ro

Parteneri

Centrul Național de Studii pentru Medicina Familiei

Calea Moșilor 227, Sc. 1, Ap.3, Sector 2, 0208868 București

www.cnsmf.ro

ALIAT – Alianța pentru Lupta împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor

Str. Constantin F. Robescu nr.4, Sector 3, 030218 București

www.aliat-ong.ro