Ghidul de preventie, 2016

Stilul de viata sanatos si alte interventii preventive prioritare pentru boli netransmisibile, în asistenta medicala primara

Medicina de familie reprezinta pentru multi dintre noi calea de a întâlni OMUL, la toate si fiecare dintre vârstele lui, în toate ipostazele lui – omul sanatos sau bolnav- si de a raspunde lui dupa nevoile sale, iar comunitatii din care face parte, dupa prioritati.

Algoritmul deprinderii acestui parcurs presupune deschidere, curiozitate, daruire, lupta cu timpul la dispozitie si cu tabloanele instaurate de rutina constrângerilor organizatorice. Profesionalizarea acestui parcurs presupune, între altele, existenta unor instrumente clarificatoare.

screen

Vol. 1. Introducere. Metodologie

Vol.1

Ghidul de preventie este un instrument, dedicat în primul rând profesionittilor din asistenta primara, medici de familie si asistenti medicali, în scopul familiarizarii acestora cu conceptele moderne ale domeniului medicinei preventive. Deopotriva, el este un vehicul educational destinat sensibilizarii publicului larg si crearii acelei platforme generale de întelegere fara de care, batalia pentru pastrarea/recâttigarea sanatatii, nu poate fi decât o lupta fara sorti de izbânda.

Primul volum al Ghidului (Introducere. Metodologie) clarifica notiuni cheie legate de preventie, lasându-va sa întelegeti ca ne vom ocupa de cea adevarata, orientata spre prevenirea aparitiei bolii în primul rând (preventie primara) si spre depistarea ei într-un stadiu precoce, în al doilea rând (preventie secundara). De aceea vorbim despre factorii de risc ai îmbolnavirilor, cei esentiali pentru producerea majoritatii bolilor cronice netransmisibile fiind cei legati de stilul de viata: alimentatia, mitcarea, fumatul si consumul problematic de alcool. În plus, specifica patii parcurti în realizarea acestui Ghid, metoda utilizata fiind cea de adaptare a celor mai noi ghiduri internationale în vigoare, conform metodologiei ADAPTE.

Bucuresti, 2016. ISBN 978-973-0-22796-3

Vol. 2. Interventiile preventive adresate stilului de viata. Alimentatia. Activitatea fizica.

Cel de al doilea volum al Ghidului (Interventiile preventive adresate stilului de viata: Alimentatia. Activitatea fizica) ne apropie de tarâmul disputelor internationale din propriul frigider, respectiv de consensul universal privind nevoia de mai multa mitcare!

De CE, CÂT si mai ales CE sa mâncam pentru a ne pastra sanatosti? Care sunt cele mai frecvente greseli? Exista o singura cale, cea a renuntarii la multe? Sau o cale de mijloc, adaptabila preferintelor individualet De CE, CÂT si CUM sa ne miscam?

Va propunem atadar câteva recomandari privind ce înseamna comportamente, alimentar si de miscare, sanatoase. E nevoie de putin timp pentru a le asimila si de mult mai mult timp pentru a reflecta si a le introduce sistematic în viata noastra.

Bucuresti, 2016. Bucuresti, 2016. ISBN 978-973-0-22797-0

Vol. 3. Interventiile preventive adresate stilului de viata. Consumul de alcool.

Vol.3

Cel de al treilea volum al Ghidului (Interventiile preventive adresate stilului de viata. Consumul de alcool) aduce în atentia tuturor alcoolul, unul dintre factorii de risc în general acceptati si binevazuti, cu atât mai mult cu cât în dezbaterea publica i se atribuie uneori apelative de aliment, factor protector pentru sanatatea cardiovasculara.

Consumul problematic de alcool, ne spun autorii de la ALIAT, adica depasirea unui nivel de consum mediu de 2UI/zi la barbati si 1UI/zi la femei si la cei peste 65 de ani, este responsabil de o plaja variata de boli, de la cele mai banale la cele mai temute (diversele forme de cancer, respectiv tulburarile induse de consumul de alcool).

Se clarifica faptul ca, depistarea în timp util a persoanelor la risc pentru consum problematic este posibila utilizând un simplu chestionar (AUDIT). Scorul obtinut permite încadrarea nivelului de consum în clase de gravitate si orienteaza medicul în alegerea tipului de interventie (scurta sau extinsa).

În esenta, vorbim de o pledoarie pentru a lua în atentie alcoolul, a face evaluari sistematice privind consumul de alcool si de a deschide calea unei comunicari motivationale cu persoanele evaluate, pentru schimbarea comportamentelor la risc. Volumul dedicat consumului de alcool pune la dispozitia publicului instrumente utile în acest demers.

Bucuresti, 2016. ISBN 978-973-0-22798-7

Vol. 4. Interventiile preventive adresate stilului de viata. Fumatul

Vol. 4

Cel de al patrulea volum al Ghidului (Interventiile preventive adresate stilului de viata. Fumatul) ne pune fata în fata cu obiceiul de a fuma, respectiv dependenta de nicotina si cu riscurile pe care fumatul activ, dar si cel pasiv le incumba: o pletora de afectiuni cronice invalidante – de la afectare cardiovasculara la toate nivelurile, la boli respiratorii cronice obstructive si la cancere diverse – de tract respirator, digestiv, urinar, col uterin si chiar leucemie mieloida cronica.

Aflam si ca nici o tigara nu e de dorit si ca toti potentialii fumatori trebuie întrebati despre obiceiul de a fuma, cu orice prilej (screening pentru fumat). Tot cu orice ocazie trebuie folosita, în cazul fumatorilor, si magica fraza: „Cel mai bun lucru pe care-l puteti face ACUM pentru sanatatea Dvs este sa renuntati la fumat!” (interventia scurta pentru renuntarea la fumat).

În plus, cum evaluam dependenta de nicotina si care sunt metodele farmacologice pentru sprijinirea renuntarii la fumat.

Încurajator e nu numai faptul ca astfel de interventii sunt dovedit eficace, ci si ca, persoanele evaluate sunt mai satisfacute de vizita la medicul care le practica!

Bucuresti, 2016. ISBN 978-973-0-22799-4

Vol. 5. Abordarea integrata a riscului pentru bolile netransmisibile asociate stilului de viata

Vol5

Cel de al cincilea volum al Ghidului (Abordarea integrata a riscului pentru bolile netransmisibile asociate stilului de viata. Riscul cardiometabolic. Cancerul) ofera cadrul conceptual si instrumentele necesare aplicarii unor strategii de combatere sistematica si concomitenta a factorilor de risc comuni ai bolilor cardiovasculare si cancerului.

Va propunem o abordare integrata a riscului cardiovascular (RCV) cu riscul de diabet, boli de nutritie si metabolism în câtiva pati: estimarea activa a RCV global folosind instrumentul SCORE si parametri modificatori ai riscului estimat; estimarea activa a riscului de diabet; comunicarea privind riscul identificat si sustinerea activa si sistematica a celor identificati la risc înalt în vederea adoptarii si mentinerii de schimbari de comportament, pentru reducerea nivelului de risc identificat. De remarcat ca, prezenta acelorasi factori de risc moduleaza pe de o parte debutul si ritmul de evaluare a riscului cardiometabolic, cât si managementul integrat al riscului.

Acelati volum ne ajuta sa aflam CÂND trebuie initiate si la ce intervale trebuie derulate principalele screeninguri, CUM interpretam rezultatele obtinute si CARE sunt recomandarile privind monitorizarea riscurilor identificate

Se clarifica astfel aspectele privind riscul oncologic si rolul medicului de familie în depistarea precoce, în cazul celor mai frecvente afectiuni neoplazice: cancerul de col uterin, cancerul colorectal si cancerul mamar.

Bucuresti, 2016. ISBN 978-973-0-22800-7

Vol. 6. Probleme de nutritie, crestere si dezvoltare la copil: alimentatia 0-2 ani, tulburarile de crestere si dezvoltare

Vol. 6

Cel de al taselea volum al Ghidului (Probleme de nutritie, crestere si dezvoltare la copil: alimentatia 0-2 ani, tulburarile de crestere si dezvoltare) aduce în atentia tuturor medicilor de familie, un subiect de interes major: recomandarile actuale privind alimentatia copiilor în perioadele critice pentru cresterea si dezvoltarea lor: de la nattere la 6 luni si de la 6 luni la 2 ani.

Veti afla nu doar ca “TOATE MAMELE AR PUTEA ALAPTA” (doar 3% dintre mame nu pot alapta!) dar, si mai important, de ce si cum sa le sprijiniti pentru a face cel mai frumos si util cadou PE VIAtA copiilor lor: LAPTELE MATERN!

Puteti gasi principii moderne privind ALIMENTAtIA COMPLEMENTARA (vechea diversificare) si veti întelege importanta diversitatii alimentelor, cantitatii si frecventei meselor în diferite etape precum si contributia DIETEI MINIM ACCEPTABILE pentru o crettere si dezvoltare armonioasa!

Daca doriti sa combateti cu argumente ttiintifice miturile legate de alimentatia nou-nascutului si sugarului, daca doriti sa înarmati mamele cu instrumente solide (OMS-UNICEF) în lupta cu obiceiurile gretite sau chiar periculoase, parcurgeti negretit acest volum, eventual de mai multe ori si dati-l mai departe!

Bucuresti, 2016. ISBN 978-973-0-22801-4

Vol. 7. Consultatia preventiva integrata. Interventiile recomandate la copil. Interventiile recomandate la adult

Vol.7

Cel de al taptelea volum al Ghidului (Consultatia preventiva integrata. Interventiile recomandate la copil. Interventiile recomandate la adult) va ofera o imagine sintetica a consultatiei preventive structurate adaptate pentru diferite vârste (ti gen).

Doriti sa stiti cum ar trebui evaluata persoana de orice vârsta aflata în fata voastra

Doriti sa va pregatiti adecvat astfel încât sa nu ratati interventii esentiale? Doriti sa practicati cu folos interventii recunoscute ca valoroase în sustinerea modificarilor de comportament, esentiale pentru reducerea unor riscuri? Doriti sa fiti eficienti si sa colaborati cu succes cu celelalte etaloane de interventie pentru managementul riscurilor sau afectiunilor identificate?

Parcurgând acest volum aflati cum va puteti organiza, alocând timp, delegând sarcini, elaborând protocoale interne pentru derularea interventiilor preventive.

Doriti sa va oferiti tansa de a avea interactiuni adevarate cu OAMENI, având amprenta antecedentelor lor familiale, cu temerile, curajul exagerat, riscurile asumate din nestiinta, comoditate, deprimare. Credeti ca puteti schimba ceva, cât de putin, în viata lor si a voastrat Doriti sa aflati cuvintele magice cu care îî puteti ajuta sa-ti pastreze sanatatea sau sa-si descopere bolile grave din timp?

Parcurgeti Ghidul de interventii preventive si reflectati la cele mai bune solutii pentru a le face posibile în practica dumneavoastra! E foarte posibil sa gasiti noi motive de satisfactie, profesionala si umana!

Bucuresti, 2016. ISBN 978-973-0-22802-1

Ghid de preventie, 2016

Ghidul a fost realizat în cadrul proiectului: „Interventii la mai multe niveluri pentru preventia bolilor netransmisibile asociate stilului de viata în România” – Programul RO19 „Initiative în sanatatea publica”

Promotor

Institutul National de Sanatate Publica

Dr. Leonte Anastasievici 1-3, 050463, Bucuresti

www.insp.gov.ro

Parteneri:

Centrul National de Studii pentru Medicina Familiei

Calea Mosilor 227, Sc. 1, Ap.3, Sector 2, 0208868 Bucuresti

www.cnsmf.ro

ALIAT – Alianta pentru Lupta împotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor

Str. Constantin F. Robescu nr.4, Sector 3, 030218 Bucuresti

www.aliat-ong.ro

feature

Aplicatia Prevent – Pachet informativ pentru medicii de familie, este o colectie de materiale informative utile desfaturarii activitatii medicului de familie. Prevent 2016 contine peste 120 de materiale, recomandari, chestionare, pliante, bazate în cea mai mare parte pe Ghidul de preventie pentru medicii de familie.

Materialele pot fi accesate printr-o interfata grafica intuitiva, astfel încât medicul de familie poate gasi rapid informatiile de care are nevoie în timpul unei consultatii preventive. Materialele, în format pdf pot fi tiparite pentru a fi oferite pacientului.

Copyright CNSMF, 2016

CNSMF INSP