Proiect servicii preventive

 

Prevenție de calitate, pentru toți

În buna tradiție a preocupărilor noastre din ultimii ani, Fundația „Centrul Național de Studii pentru Medicina Familiei” (CNSMF) a lansat anul acesta un nou proiect dedicat prevenției: „Creșterea accesului populației vulnerabile la servicii medicale preventive”, cu finanțarea Mecanismului financiar SEE 2014-2021, în valoare de 196.502,80 EUR.

Reunim competențele cheie ale tuturor partenerilor autohtoni din județele țintă – guvernamentali,  Direcția de Sănătate Publică Arad, sau neguvernamentali, de la firul ierbii: Asociația de Ajutor Mutual Slatina-Timiș (www.slatina-timis.ro/adams) și Asociația ”Viscri Începe”, preocupați de bunăstarea comunităților în care trăiesc, dar și de expertiza tehnică a Institutului de Științe Medicale din cadrul Universității din Oslo – The Institute of Basic Medical Sciences, UiO (www.med.uio.no/imb/english/about).

Împreună, ne propunem să oferim populației din zone urbane mici, respectiv din zone rurale izolate din județele Arad (comunitățile Mișca/Vânători), Brașov (localitățile Bunești, Ucea, Ticuș) și Caraș-Severin (localitățile Slatina-Timiș, Armeniș), comunități însumând o populație de aproximativ 18.000 de locuitori, acces la servicii preventive integrate, de calitate, acasă la fiecare.

Pagina proiectului: https://cnsmf.ro/proiectsmp

 


 

Conferința finală a Proiectului „Creșterea accesului populației vulnerabile la servicii medicale preventive”

Proiectul „Creșterea accesului populației vulnerabile la servicii medicale preventive”, cu finanțarea Mecanismului financiar SEE 2014-2021 și sub coordonarea Ministerului Sănătății s-a implementat în cadrul unei colaborări de excepție, într-un parteneriat susținut de Fundația „Centrul Național de Studii pentru Medicina Familiei (CNSMF)”, Direcția de Sănătate Publică Arad, Institutul de Știinte Medicale din cadrul Univerității din Oslo și partenerii neguvernamentali de la firul ierbii – Asociația de Ajutor Mutual ADAM Slatina – Timiș și Asociația „Viscri Începe”, în comunități rurale înfrățite cu comunități belgiene: Slatina Timiș –  Geel, Viscri – Glabbeek și Vânâtori/Mișca, Arad – Turnhout, Belgia.

Conferința finală a acestui proiect a avut loc sub patronajul E.S. Ambasadorului Belgiei John Cornet d’Elzius, la reședința Ambasadei Belgiei din București, în 14 decembrie 2023.

Proiectul a avut ca scop dezvoltarea și testarea de instrumente în sprijinul serviciilor de prevenție în comunități vulnerabile. A fost actualizat Ghidul de prevenție pentru copil și suportul informatic Prevent pentru înregistrarea consultațiilor preventive, iar personalul medical a fost instruit. A fost achiziționat și distribuit echipament de îngrijire pentru evaluări (EKG, MATA, doppler fetal) și teste de laborator cu rezultate imediate, medicilor de familie care au oferit servicii preventive pentru 550 de persoane, inclusiv persoane de etnie romă din comunitățile țintă.

La această conferință de închidere a proiectului au participat aproximativ 50 de invitați de înalt nivel, implicați în proiect și reprezentanți ai diverselor servicii și instituții de sănătate din România. Printre aceștia s-au numărat Dr. Loreta Diana Păun, consilier sănătate la

 Președinția României; Dr. Silvia Gatscher, OMS și Ec. Oana Motea, UNICEF România, reprezentanți ai MS – Dna Lidia Onofrei, CNAS – Dna Ella Brumă, CMR – Dr. Valeria Herdea și OAMGMAMR Preș Mirecea Timofte, INSP – Dir. Simona Pârvu, Ministerului de Finanțe; Dr. Michiel Callens (consilier al Ministrului Flamand al Sănătății și Bunăstării Hilde Crevits); Prof. Nanna Lien – Universitatea din Oslo; reprezentanți ai CNSMF și ai TON și Jozef Goebels – președintele ADR/TON.

Organizatorii, Dr. Cristina Vladu, managerul proiectului și Dr. Cristina Isar, președintele CNSMF au fost foarte entuziasmați de prezentările participanților și discuțiile pe care le-au avut, de interesul arătat de fiecare dintre instituțiile participante și posibilitatea continuării colaborărilor pe tema PREVENȚIEI, având ca scop plasarea prevenției pe agenda publică.

 


 

Rezultate:

Actualizarea Ghidului de prevenție pentru copil.

Descarca GHID DE PREVENȚIE
Stilul de viață sănătos și alte intervenții preventive prioritare pentru boli netransmisibile, în asistența medicală primară, vol. 6

Probleme de nutriție, creștere și dezvoltare la copil: alimentația 0-2 ani, tulburările de creștere și dezvoltare