Instrumente MF

Datele despre pacienti si riscurile/afectiunile lor se inregistreaza in fise cu scopul ameliorarii capacitatii medicilor de a depista/diagnostica diverse situatii si de a comunica informatii legate de pacienti si ingrijirile care le-au fost furnizate.

Daca la inceput, fisele medicale erau niste notite cu scop de aide-memoire, in prezent au devenit inregistrari comprehensive despre ingrijirile/interventiile furnizate, dar si surse de date pentru analiza privind calitatea ingrijirilor si performanta. Nu mai vorbim ca, intr-o lume ca a noastra, din ce in ce mai complicata, o fisa medicala completa este o masura de crestere a sigurantei pacientului.

Exista dovezi ca utilizarea fiselor medicale structurate imbunatateste performanta medicilor si creste calitatea ingrijirilor; in final, beneficiaza pacientii.

Fisele medicale in general, dar si cele pentru situatii clinice specifice, in variante structurate/proforma, atentioneaza medicul si stimuleaza inregistrarea de date esentiale pentru deciziiile clinice.

Centrul National de Studii pentru Medicina Familiei va propune pe site-ul sau www.cnsmf.ro o sectiune de INSTRUMENTE structurate.

Modelele prezentate sunt rezultatele unor proiecte care si-au propus dezvoltarea si implementarea de instrumente de suport pentru decizia clinica a medicilor de familie.

Credem ca utilizarea unor astfel de modele, chiar daca la inceput aparent complicata si costisitoare (ca timp), asigura nu doar inregistrarea de date esentiale dar, la final va genera un mod de lucru implicit mai structurat, mai profesionist si cu mai mari satisfactii pentru noi si pacienti.

 

Instrumente pentru sistematizarea practicii clinice in domeniul preventiei si managementului bolilor cronice


vizita1-1sapt_Page_1

 

Fise examen periodic supravegherea si dezvoltarea copilului

Download toate fisele in format zip.

viata

(Fisele pentru urmarirea copiilor au fost realizate de CNSMF pentru Ministerul Sanatatii în cadrul campaniei VIATA.)

 

Grafice de crestere

 

(Materiale realizate de CNSMF dupa Combined course on growth assessment and IYCF counselling. Geneva, WHO, 2012  pentru programul educational: „Abilitãti extinse în managementul problemelor de nutritie si dezvoltare a sugarului si copilului mic de cãtre echipa de asistentã primarã”, derulat de World Vision Romania în Jud. Dolj si Valcea  (2013-2014)