IPCRG Scientific Meeting 2025 Spațiu pentru știință, creativitate și umanitate în medicina respiratorie primară În perioada 11–12 aprilie 2025, Brașovul a fost gazda celei de-a 8-a ediții a IPCRG Scientific…
Strategia „Dacă-Atunci” în prevenirea fumatului: Cum o aplicăm în cadrul Proiectului FreshAir4Life În fața presiunii grupului și a provocărilor zilnice, mulți adolescenți se confruntă cu o dilemă: să încep…
Magdalena Ciobanu, pneumolog: “Vrem să facem echipă cu elevii, profesorii și părinții pentru ca “Școala fără Fum” să existe cu adevărat” Fumatul ucide aproximativ 8 milioane de oameni pe an în întreaga…
FRESHAIR4Life: Stakeholder Meeting – Brașov, 4-5 Decembrie 2024 În perioada 4-5 decembrie, proiectul FRESHAIR4Life a organizat la Brașov o întâlnire semnificativă cu actori locali interesați (stakeholders) și reprezentanți ai unor…
Pneumolog pediatru: Un copil care fumează nu-și mai poate atinge potențialul genetic Publicăm ultima parte a interviului cu dr. Rareș Arseniu, medic specialist pediatru și medic rezident de pneumologie pediatrică.…
Dr. Rareș Arseniu, pneumolog: Fumatul pasiv crește riscul de cancer, astm și alergii la copii După ce am aflat despre factorii de poluare a locuințelor într-un interviu publicat aici, continuăm…
Pneumolog Rareș Arseniu: România nu stă deloc bine la calitatea aerului. Nici afară, nici în locuințe Unul din cinci decese în rândul copiilor mai mici de un an din Europa…
Psihoterapeut Eugen Hriscu: În România nu avem politici de sănătate publică Consumul produselor din tutun crește alarmant la nivel global în rândul adolescenților, iar vârsta la care copiii fac…
Proiectul FA4Life își propune să reducă expunerea adolescenților cu vârste între 14 și 21 de ani la doi factori majori de risc: consumul de tutun și poluarea aerului. Acești factori…
Informațiile privind activitățile FreshAir4Life (FA4LIFE) au ajuns la 1500 de profesionițti. Detaliile vor fi publicate curând într-un raport tehnic care acoperă perioada 1 ianuarie 2023 - 30 iunie 2024. Între…
FRESHAIR4Life (FA4Life) este un program de cercetare implementativă (despre cum se pot aplica eficient intervenții de schimbare) cu o durată de patru ani, demarat în ianuarie 2023.
Echipa FA4Life, coordonată de Prof. Dr. Rianne van der Kleij – Centrul Medical al Universității din Leiden/Olanda, este formată dintr-un consorțiu de 13 actori: centre de cercetare internaționale și universități europene prestigioase în parteneriat cu echipe locale ale țărilor implementatoare – Grecia, Kârgîstan, Pakistan, România și Uganda.
Programul, finanțat de Uniunea Europeană prin Horizon 2025, își propune să dezvolte intervenții specifice, adaptate fiecărei țări, pentru a reduce expunerea la tutun și la poluarea aerului în rândul adolescenților, cu scopul final de a reduce povara bolilor netransmisibile (BNT), în special în rândul populațiilor defavorizate.
Bolile netransmisibile (BNT) sunt cauza principală de îmbolnăvire și deces prematur la nivel global. Deși comunitatea științifică lucrează pentru a preveni factorii de risc care duc la BNT, măsurile propuse nu ajung întotdeauna la populațiile marginale. FA4Life își propune să reducă acest decalaj și să implementeze strategii bazate pe dovezi pentru a preveni daunele cauzate de poluarea aerului și de consumul de tutun.
Partenerul român este Grupul RespiRO, un grup de medici de familie preocupați de bolile respiratorii, grup aflat sub tutela a două organizații: Centrul Național de Studii pentru Medicina Familiei (CNSMF) și Societatea Națională pentru Medicina Familiei (SNMF). RespiRO este afiliat la International Primary Care Respiratory Grup (IPCRG), organizație internațională ce derulează programe de creștere a capacității organizațiilor din asistența primară din întreaga lume pentru reducerea îmbolnăvirilor prin boli respiratorii și un abord profesionist, adaptat nevoilor persoanelor cu boli respiratorii.
La nivel de activități, FRESHAIR4Life (FA4Life) vizează construirea capacității duble în cadrul comunităților pilot și organizațiilor partenere: advocacy pentru tineri și leadership profesional.
În România activitățile au început în luna mai 2024 printr-o cercetare derulată în județul Brașov, zona de intervenție, cu sprijinul Universității Transilvania. Șase cercetători din România și Olanda, coordonați de Dr. Charlotte Hoffman, au explorat, prin interviuri și focus grupuri, gândurile, percepțiile, emoțiile tinerilor, părinților, profesorilor, medicilor de familie, ale unor psihologi, farmaciști, politicieni, în legătură cu consumul de tutun și poluarea din zonă. Cercetarea are ca scop înțelegerea profundă a situației regionale, în scopul alegerii și implementării ulterioare a intervențiilor cele mai potrivite pentru a influența reducerea consumului de tutun și poluarea aerului.
Diferențele de context dintre cele cinci țări participante la program vor servi ca studiu de caz pentru formularea unui set de instrumente și resurse care pot fi utilizate ulterilor în alte țări din lume, cu același scop: îmbunătățirea calității aerului și reducerea numărului de fumători la nivel mondial.