Efectul gravitatii asupra volumului de transfuzie placentara

Nestor E Vain, Daniela S Satragno, Adriana N Gorenstein, Juan E Gordillo, Juan P Berazategui, M Guadalupe Alda, Luis M Prudent

Lancet 2014; 384: 235–40

Rezumat

Context: Clamparea intarziata a cordonului ombilical permite trecerea sangelui de la placenta la copil și reduce riscul deficitului de fier. A sustine copilul pentru mai mult de 1 minut la nivelul vaginului (cum este în prezent recomandat), pornind de la premisa că gravitatea influenteaza volumul de transfuzie placentara, este o manevra incomoda, inconsecvent aplicata si care intarzie stabilirea unui contact imediat intre mama si nou nascut. Lucrarea evalueaza modul in care gravitatea afecteaza volumul transfuziei placentare. 

Interpretare: Poziționarea (n.n. mai joasa sau mai inalta) nou-născutului, înainte de clamparea cordonului ombilical, nu pare a afecta volumul transfuziei placentare. Mamele ar putea avea permisiunea de a-si tine de la inceput noul-nascut pe abdomen sau la piept, în condiții de siguranță. Această schimbare în practică a putea conduce la o mai mare conformitate cu manevra clamparii intarziate a cordonului ombilical, ar imbunatati relatia mama –nou-nascut si ar reduce frecventa anemiei la sugar si copilul mic.

Pentru mai multe detalii, consulta articolul original: Effect of gravity on volume of placental transfusion