Proiect Lifestyle

logo

Proiectul "Interventii la mai multe niveluri pentru preventia bolilor netransmisibile (BNT) asociate stilului de viata în Romania"

 

Institutul National de Sanatate Publica este promotorul proiectului  „Interventii la  mai multe niveluri pentru preventia bolilor netransmisibile (BNT) asociate stilului de viata in Romania” desfasurat in cadrul Programului RO 19 „Initiative in sanatatea publica”. Proiectul se deruleaza pe o perioada de 23 de luni: 2014-2016.

Componenta A – asistenta medicala primara – are ca scop consolidarea eforturilor anterioare ale Ministerului Sanatatii privind elaborarea si promovarea orientarilor de practica clinica bazate pe dovezi privind Asistenta Medicala Primara (AMP) in vederea cresterii capabilitatii tehnice a personalului medical (medici de familie, asistente de medicina de familie in colaborare cu asistentele comunitare) pentru a oferi servicii preventive mai eficiente pentru cei asigurati si neasigurati din comunitatile tinta.
Componenta B a proiectului se bazeaza pe interventia de formare in domeniul sanatatii publice in vederea consolidarii asistentei comunitare pentru copii si adolescenti. In mod specific, aceasta are ca scop cresterea capacitatii educationale si profesionale a institutiilor (scoli si gradinite) din comunitatile pilot pentru a oferi, in colaborare cu profesionistii din domeniul sanatatii, asistenta pentru Informare Educatie Comunicare / Comunicare privind Schimbarea Comportamentului (IEC / CSC), asistenta care va promova si consolida comportamente sanatoase si un stil de viata sanatos la varste fragede.

Obiectivul general:
Prevenirea BNT legate de stilul de viata prin interventii pe mai multe niveluri si abordare integrata

Obiective specifice:
OS1. Imbunatatirea capacitatii, in vederea punerii efective in aplicare a interventiilor de preventie adresate factorilor de risc major privind stilul de viata (alimentatie, activitate fizica, consumul de alcool si tunun) la nivelul asistentei medicale primare (AMP).

OS2. Crearea capacitatii institutionale pentru sustinerea schimbarii comportamentului prin mesaje legate de un stil de viata bazat pe alimentatie sanatoasa si activitate fizica la copii si adolescenti.

OS3. Dezvoltarea / sustinerea de politici/strategii/cadru legislativ mai eficiente necesare actiunii durabile.

OS4. Asigurarea managementului corespunzator proiectului, inclusiv vizibilitatea proiectului / statului donor.