Proiect EPA

Proiectul EPA

Sept. 2005-sept.2008

A fost componentă a unui proiect mai mare  - proiectul “Romanian Family Medicine going European level”.

În cadrul acestei componente a fost tradus, adaptat și implementat un sistem de evaluare a calității serviciilor oferite de cabinetele de medicina familiei, utilizând un instrument EPA - European Practice Assessment. EPA a fost 

Instrumentul EPA (European Practice Assessment) a fost dezvoltat în perioada 2001-2004 în cadrul unui proiect european de cercetători şi experţi în domeniul calităţii în asistenţa medicală primară din şase ţări europene  Anglia, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania şi Olanda. Managementul cabinetului medical este considerat ca o sumă a sistemelor, structurilor şi proceselor necesare pentru a furniza îngrijiri medicale de bună calitate, excluzând procesele clinice şi rezultatele clinice. A fost dezvoltat un set de 171 de indicatori grupaţi în 5 domenii:
   1. Infrastructura.
   2. Managementul informaţiilor.
   3. Managementul resurselor umane.
   4. Managementul financiar.
   5. Calitatea şi siguranţa pacienţilor.
Instrumentul EPA a fost până în prezent testat şi implementat în 9 ţări din Europa. Procesul de implementare este asigurat de către organizaţia TOPAS-Europa (sediul in Olanda).

În cadrul proiectului, CNSMF a beneficiat de expertiză din partea Institutului AQUA din Gottingen, Germania și Swisspep, Elveția. De asemenea, în cadrul cursurilor de formare a evaluatorilor de calitate, am beneficiat de sprijinul dr. Pieter van den Hombergh, din partea IQhealthcare, Olanda.

 

Instrumentul EPA

Asociaţia TOPAS-Europe a dezvoltat un instrument de evaluare şi îmbunătăţire a managementului şi al organizării cabinetelor de medicina familiei din Europa.

Instrumentul EPA (European Practice Assessment) poate fi utilizat în mai multe scopuri:

  • pentru evaluarea şi îmbunătăţirea calităţii managementului la nivelul cabinetului individual (în combinaţie cu feedback, evaluare cu intercomparare între cabinete de MF şi sugestiile de îmbunătăţire).
  • pentru compararea managementului cabinetelor dintr-o ţară (schema de intercomparare naţională a cabinetelor de medicina familiei);
  • pentru compararea managementului cabinetelor între ţări (schema de intercomparare internaţională a cabineteleor de medicina familiei).

 

Dezvoltarea instrumentului EPA

Proiectul de cercetare TOPAS a reprezentat o conlucrare între Centre for Quality of Care Research (WOK) de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda şi Fundaţia Bertelsmann din Gütersloh, Germania.

În cadrul proiectului TOPAS a fost dezvoltat un cadru conceptual pentru evaluarea şi îmbunătăţirea managementului cabinetului din asistenţa medicală primară, fiind utilizaţi 171 indicatori de calitate. Aceşti indicatori au fost evaluaţi de grupuri de experţi din toate ţările participante. Instrumentul EPA – toate chestionarele şi listele de control – este derivat din aceşti indicatori. Constă dintr-o serie de indicatori care măsoară calitatea managementului şi organizarea cabinetului medical. Medicii de familie, membrii echipei şi pacienţii răspund la întrebări şi totodată un evaluator completează o listă de control şi are loc un interviu cu coordonatorul cabinetului. Nouă ţări europene participante la studiul pilot au evaluat prima versiune a acestui instrument. Ca rezultat al evaluării a circa 300 de cabinete în cadrul proiectului pilot, instrumentul EPA a fost revizuit în 2005.

Rezultatele proiectului

Pe parcursul proiectului, în colaborare cu Institutul AQUA din Gottingen a fost tradus și adaptat instrumentul EPA în limba română. A fost tradusă și o instanță a softului Visotool în limba română, soft cu ajutorul cărora au fost evaluate 60 de cabinete de medicina familiei din România.

In paralel cu pregătirea instrumentelor au fost formați 16 evaluatori de calitate. Cei 16 evaluatori au testat instrumentul fiind evaluate 60 de cabinete de medicina familiei din 4 centre (București, Timișoara, Iași și Craiova). 

Rezultatele proiectului au fost prezentate în cadrul Conferința cu participare internațională "Calitatea europeană în medicina de familie", Grand Rin Hotel Conference Center, 7-8 Noiembrie 2008.

 

METODOLOGIE EPA

Galerie foto