Instrumente pentru medicii de familie

instrumente pentru medicii de familieDatele despre pacienti si riscurile/afectiunile lor se inregistreaza in fise cu scopul ameliorarii capacitatii medicilor de a depista/diagnostica diverse situatii si de a comunica informatii legate de pacienti si ingrijirile care le-au fost furnizate.

Daca la inceput, fisele medicale erau niste notite cu scop de aide-memoire, in prezent au devenit inregistrari comprehensive despre ingrijirile/interventiile furnizate, dar si surse de date pentru analiza privind calitatea ingrijirilor si performanta. Nu mai vorbim ca, intr-o lume ca a noastra, din ce in ce mai complicata, o fisa medicala completa este o masura de crestere a sigurantei pacientului.

Exista dovezi ca utilizarea fiselor medicale structurate imbunatateste performanta medicilor si creste calitatea ingrijirilor; in final, beneficiaza pacientii.

Fisele medicale in general, dar si cele pentru situatii clinice specifice, in variante structurate/proforma, atentioneaza medicul si stimuleaza inregistrarea de date esentiale pentru deciziiile clinice.

Centrul National de Studii pentru Medicina Familiei va propune pe site-ul sau www.cnsmf.ro o sectiune de INSTRUMENTE structurate.

Modelele prezentate sunt rezultatele unor proiecte care si-au propus dezvoltarea si implementarea de instrumente de suport pentru decizia clinica a medicilor de familie.

Credem ca utilizarea unor astfel de modele, chiar daca la inceput aparent complicata si costisitoare (ca timp), asigura nu doar inregistrarea de date esentiale dar, la final va genera un mod de lucru implicit mai structurat, mai profesionist si cu mai mari satisfactii pentru noi si pacienti.